myntti: (m&c)
[personal profile] myntti
Tässä kuussa olen käynyt parikin kertaa katsomassa teatteria.
Toinen oli Romulan taiteellisen teatterin Macbeth, jota esitettiin Sarkia-näyttämöllä Sastamalassa (Kiikassa), ja toinen oli Tampereen teatterikesän merkeissä OFF Tampere -ohjelmistossa mukana ollut Tukkateatterin Sulttaani.

Romulan taiteellisista en ollut ennen kuullutkaan, mutta ilmeisesti kyseessä on kansalaisopiston kursseilta ponnistava ryhmä. Shakespearen näytelmät kiinnostavat aina, joten siitä syystä ajattelin, että olisi mielenkiintoista nähdä, mitä harrastajakesäteatteri on saanut aikaan.

Sastamalaan mennessä alkoi sataa, ja vielä noin puoli tuntia ennen näytelmän alkua vettä ropisi. Onneksi sade laantui ja loppui, joten ei tarvinnut katsomossa sitten kuitenkaan sadeviitassa värjötellä. Lavastus oli pelkistetty. Kuvassa näkyviä "lipputankoja" liikuteltiin välillä. Lisäksi näyttelijät tarpeen mukaan kanniskelivat ja pitivät pystyssä kangassermejä. Siinäpä se.

 photo Sarkia-naumlyttaumlmouml_zps6276b60f.jpg
Kuva otettu ennen näytelmän alkua.

Ennen esityksen alkua näytelmän noidat (jotka muistuttivat kassialmoja) mönkivät ja riekkuivat yleisön joukossa ja jakoivat muutamille onnekkaille käsiohjelmapapereita, jotka oli taiteltu pieneksi paketeiksi, joissa roikkui vielä höyheniä koristeena. Sihisevä noita kävi pudottamassa yhden tällaisen nytyn kaverini sadetakin huppuun, mutta itse en käsiohjelmaa saanut. Eli mulla ei ole hajuakaan siitä, kuka esitti ketä. Romulaanien Facebookissa (kyllä, mulle tulee teatterin nimestä mieleen romulaanit, sori) on joissakin kuvateksteissä nimiä mainittu, mutta esimerkiksi kahvilarakennuksen seinällä tai missään muuallakaan itse kesäteatteripaikalla en näyttelijälistausta nähnyt. Eikä näitä käsiohjelmapapereita ollut lipunmyyntipöydällä jaossa, mikä oli minusta vähän hölmöä. Ilmeisesti teatteri haluaa säästää painokuluissa tai jotain.

Näytelmässä oli esiintyjäporukkaa paljon. Noitiakin oli aikas monta (yli kymmenen - en huomannut laskea), kun oli sekä niitä kassialmanoitia että oksilla koristeltuja seireeninaisia, jotka säestivät kassialmojen riekkumista ulinallaan. Koska noitia oli niin monta, niin täysin yhtäaikainen loitsulausuminen ei ihan toiminut. Joistakin kohdista en saanut selvää ollenkaan. Yhdestä noidasta (jolla oli enemmänkin repliikkejä) oli tehty Karjalan murretta vääntävä täti - miksi?

Itse Macbeth oli ihan hyvä suurimman osan ajasta - ja tyyppi myös puhui riittävän kuuluvasti. Näytelmän loppupuolella Macbethin hulluus tuntui menevän vähän yli, mutta no, mitäpä näistä.
Lady Macbeth oli kanssa ihan hyvä, mutta ikävä kyllä näyttelijällä oli sen verran reipas ässävika, että minua ainakin häiritsi. Macduff hoiti minusta osansa mallikkaasti. Muuten en näistä nyt osaa sen paremmin mitään sanoa.

Kun nyt kerran harrastajateatterista on kyse, niin taso oli vaihteleva. Välillä homma toimi oikein hyvin, välillä taas tuli mieleen koulunäytelmä tai jokin larppausryhmä. Mutta joo, kyllä tämän nyt katsoa jaksoi, kun sadekin tosiaan väistyi ja saimme nauttia kauniista ja lämpimästä kesäillasta näytelmää katsellessa. Mitä nyt takapuoli puutui puisella penkillä istuessa, vaikka olikin pari istuintyynyä alla. ;-)

 photo Macbeth_zps5236240b.jpg
Sorry, ainoa loppukumarruksista ottamani kuva oli epätarkka.
Tässä tosin ei näy itse Macbethiä ollenkaan. Tuo verinaamainen heppu vasemmalla on Banquo.***

Toinen näytelmä oli siis Tukkateatterin esittämä Sulttaani.

 photo Sulttaani_zps54f134df.jpg
Kuva vähän jo rypistyneestä ohjelmalehtisestä.

Näytelmän kuvaus Tukkateatterin sivuilta:
Vietetään ravintola Sulttaanin 40-vuotisjuhlia. Hovimestari Jaana (Martta Kallionpää) ja kokki Mirko (Antti Salminen) selvittelevät parisuhdeongelmiaan. Miksi Mirko viettää niin paljon aikaa työkaverinsa Petruksen kanssa? Onko Jaanan suhde ruokaan normaali? Voiko Jaanan ja Mirkon parisuhdetta enää pelastaa? Oman mausteensa soppaan tuo Sulttaanin entinen hovimestari Sampo (Teemu Mäkinen) sekä Tamara Lundin lauluja tulkitseva Ikäleidi (Aksu Piippo). Sulttaani on helsinkiläisen Mika Tepsan kirjoittama, ravintolamaailmaan sijoittuva hersyvä draamakomedia. Näytelmässä käsitellään muun muassa homoseksuaalisuutta ja tukahdutettuja tunteita roisin huumorin säestyksellä.


En ollut ennen tuolla Tukkateatterissa käynytkään. Käsittääkseni teatteri on sijainnut joskus muuallakin, mutta nyt se on Tammelassa. Ei sitä välttämättä ohikulkija noin vain huomaa, mutta Valintatalon oven vieressä on teatterin sisäänkäynti.
 photo Tukkateatteri_zps9e3e0546.jpg

Tilat eivät ole suuret. En tiedä, montako katsojaa huoneeseen mahtuu, mutta olisikohan meitä ollut kolmisenkymmentä tai vähän alle, eikä tyhjiä paikkoja tainnut monta jäädä. Ja oli kuuma! Tyhmänä olin laittanut farkut jalkaan, kun en ulos katsoessani veikannut säätä ihan niin helteiseksi kuin mitä se oli. Tuollaisessa pienessä kellaritilassa tuli pian jokseenkin lämmin.

Hetken mietin, miksi Mirkon esittäjä näytti niin kumman tutulta, vaikka en ole tämän teatterin näytelmiä nähnyt. Sitten keksin, että sama mies oli myös Legioonateatterin Rosencrantz ja Gyldenstern ovat kuolleet -näytelmässä, missä hän esitti Hamletia. Sitä näytelmää kävin katsomassa, öö, olisikohan ollut toukokuussa.

Sulttaani ei kestänyt kuin tunnin ja kaksikymmentä minuuttia, joten siinä ei ollut väliaikaakaan. Kelpo näytelmä, jota katsoessa aika meni äkkiä. Vaikka mukana oli peräti kuusi laulua, määrä ei kuitenkaan tuntunut liialliselta. Näytelmää esitettiin kai varsinaisesti joskus maaliskuussa, mutta nyt Teatterikesän yhteydessä oli pari lisänäytöstä. Täytyy pitää jatkossa silmällä Tukkateatterin tarjontaa, sillä tämä oli ainakin ihan positiivinen kokemus.
From:
Anonymous( )Anonymous This account has disabled anonymous posting.
OpenID( )OpenID You can comment on this post while signed in with an account from many other sites, once you have confirmed your email address. Sign in using OpenID.
User
Account name:
Password:
If you don't have an account you can create one now.
Subject:
HTML doesn't work in the subject.

Message:

 
Notice: This account is set to log the IP addresses of everyone who comments.
Links will be displayed as unclickable URLs to help prevent spam.

Profile

myntti: (Default)
myntti

February 2017

S M T W T F S
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    

Most Popular Tags

Style Credit

Expand Cut Tags

No cut tags
Page generated Sep. 20th, 2017 04:16 pm
Powered by Dreamwidth Studios